Tips

Ontdek de voordelen van trampoline springen

De afgelopen jaren schieten de trampolineparken als paddenstoelen uit de grond. Overal waar je komt is inmiddels wel zo’n park te vinden. Niet geheel verrassend aangezien het trampoline springen ontzettend veel voordelen met zich meebrengt voor jouw gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versterken van botten, een lager impact op gewrichten en het versterkt de spieren. Behalve de vele gezondheidsvoordelen is het ook nog eens een ontzettend leuke activiteit om met kinderen te doen. Dit is namelijk dé ideale manier voor jouw kleine stuiterballen om hun energie kwijt te raken. Overweeg jij al een langere tijd om een trampolinepark te beginnen? Dan mogen de onderstaande voordelen jou natuurlijk niet geheel onbekend zijn:

#1 Het versterkt de botten

Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is wetenschappelijk bewezen dat onze botten iedere tien jaar volledig worden vernieuwd. Wanneer we jong zijn dan groeien onze botten constant en daarmee ook de botdichtheid. Ze bereiken hun maximale kracht op 25 a 30 jaar wat bekend staat onder de maximale botdichtheid. Hierna neemt het botmassa langzaam af, waardoor een eventueel herstel langer duurt. Om jouw botten zelfs na jouw dertigste levensjaar optimaal te houden is het regelmatig springen op een trampoline een aanrader. Hiermee krijg je druk van bovenaf, dat ontstaat door de zwaartekracht, wat jouw botten traint om sterker te worden.

#2 Een lager impact op gewrichten en wervelkolom

Vrijwel de meeste sporten worden gedaan op een harde ondergrond. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn aerobics, hardlopen en turnen. Tijdens het beoefenen van deze sporten op een harde ondergrond krijgen de botten, gewrichten en de wervelkolom best wat te verduren. Op de lange termijn zorgt dit voor pijnklachten. Hierdoor is het wenselijk om ook een sport te beoefenen die geen negatieve gevolgen met zich meebrengt voor jouw lichaam. Trampoline springen is hiervoor de beste oplossing. Tijdens het trampoline springen wordt de impact op de wervelkolom en de gewrichten met 90% verminderd in vergelijking met hardlopen. Trampoline springen is dus veel onschuldiger dan vaak gedacht wordt!

#3 Versterkt spieren en stimuleert gewichtsverlies

Wanneer je gaat springen op een trampoline dan zet jouw lichaam de aanvoer voor energie in werking bij alle lichaamsdelen. Er worden direct vele spieren geactiveerd en versterkt, waardoor het al jaren als een echte workout wordt beschouwd. Daarnaast is er geen schokbelasting op de gewrichten bij het trampoline springen wat het geschikt maakt voor zowel volwassenen als kinderen met overgewicht. Om echt af te vallen wordt daardoor aangeraden om dagelijks 30 minuten op een trampoline te trainen. Dit kan buiten op een grote trampoline, maar ook binnen in een trampolinepark. Klinkt dit toch iets te sportief? Dan is een minigolfbaan aanleggen wellicht een beter idee!